Mediat serbe raportojnë deklaratën e Thaçit: Shqiptarët janë një komb me dy shtete

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi tha se shqiptarët janë një komb me dy shtete sovrane dhe ëndërrojnë të jenë anëtarë të institucioneve euroatlantike.

“Ne jemi një komb me dy shtete sovrane, të dy vendet tona kanë një ëndërr, kanë një qëllim, integrimin në institucionet euroatlantike”, tha Thaçi në një ceremoni që shënonte 105 vjet që nga shpallja e pavarësisë së Shqipërisë dhe Ditës së Flamurit Kombëtar Shqiptar, raporton “b92”, transmeton Periskopi.

Sipas tij, 28 nëntori është një festë e “rivendosjes së dinjitetit dhe forcimit të ndërgjegjes kombëtare”, dhe atë ditë shënon “momenti i ndarjes nga skllavëria e gjatë dhe fillimi i epokës së modernizimit të popullit shqiptar”.

Ai vuri në dukje se gati një shekull pas krijimit të shtetit shqiptar, Kosova më në fund u bë e lirë falë përpjekjeve të palodhura që u kurorëzua nga lufta e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, e cila gjeti mbështetje në botën demokratike, në SHBA, Bashkimi dhe NATO.

Sipas tij, kurrë më parë Shqiptarët ishin në një pozitë më të mirë historike sesa në këtë kohë: “Shqipëria është anëtare e organizatës më të fortë ushtarake në botë, NATO. Kosova është shtet i lirë dhe Sovran.”

Përveç kësaj, Thaçi tha se me filozofi dhe orientim të qartë ndaj vlerave demokratike perëndimore, Kosova dhe Shqipëria sot po zhvillojnë marrëdhënie të përbashkëta ekonomike, kulturore dhe politike, si kurrë më parë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *